Apostila českého cestovného pasu, aký je postup?

26. marca 2021, JUDr. Veronika Michalíková, MBA, Apostila

Pokiaľ ste občanom Českej republiky a chcete si v zahraničí napríklad založiť spoločnosť, budú od Vás vyžadovať apostilu pasu

V Českej republike na rozdiel od Slovenska notár nesmie spraviť jeho osvedčenú fotokópiu. Prax je taká, že si občan spraví jeho fotokópiu (najlepšie farebnú) a k nej priloží čestné vyhlásenie, že údaje sú pravdivé. 

Toto čestné prehlásenie môže byť aj v inom jazyku, napríklad anglickom, pričom niektoré úrady v zahraničí už následne nebudú vyžadovať jeho preklad. Notárska doložka je taktiež iba v českom jazyku, preto si klient musí preveriť, či budú takto apostilovaný pas akceptovať, alebo bude treba prekladať aj doložku notára. Ak si klient nie je istý, odporúčame spraviť následne aj preklad. Normostrana prekladu v ČR vychádza priemerne na 500 Kč. 

Notár podpis overí a následne sa apostiluje podpis notára

Na čo si treba dať pozor

Tak ako na Slovensku treba u notára prizvukovať, že sa dokument bude používať v zahraničí, preto ho môže overiť iba priamo notár alebo notársky kandidát. 

Potrebujete apostilovať dokument, ktorý bol vydaný v Čechách? Vybavíte to už aj na Slovensku cez slovenskú pobočku legalizačného centra v Bratislave alebo priamo v Legalizačním centru v Prahe

Ak zosumarizujeme vyššie uvedené, pri apostile českého pasu treba postupovať nasledovne:

  1. Urobiť si farebnú fotokópiu cestovného pasu
  2. Priložiť čestné prehlásenie o správnosti údajov – vzor si vyžiadajte v Legalizačnom centre Praha
  3. Na A4 v hornej časti budete mať čestné prehlásenie a v dolnej časti fotokópiu pasu
  4. Svoj podpis overíte u notára
  5. Takto podpísaný dokument doručíte na adresu: Legalizační centrum, Rybná 14, 110 00 Praha
  6. Cena je 2400 Kč vrátane všetkých poplatkov