Založ si blog

Apostila na kataster nehnuteľností

Častokrát sa stáva, že pri prevode nehnuteľností sa jeden z účastníkov zmluvy nachádza mimo Slovenska a dokumenty k prevodu podpisuje v zahraničí. Prípadne na ich podpis splnomocní osobu (napr. rodinného príslušníka, známeho či advokáta) zo Slovenska. V týchto prípadoch bude na katastri nehnuteľností s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať mať dokumenty (či už samotné zmluvy alebo plnú moc) opatrené apostillou (inak aj apostille alebo apostil). Apostilu vybavíte v legalizačnom centre v Bratislave.

Zložitejšia je situácia, ak sa tento účastník zmluvy nachádza napríklad v Kanade, Iráne či inej krajine, ktorá nie je na zozname signatárov Haagskeho dohovoru o zrušení požiadavky vyššieho overovania zahraničných verejných listín (ďalej ako „Haagsky dohovor). V týchto prípadoch apostillu nahradí superlegalizácia (označovaná aj vyššie overenie listín).

Čo je to apostille a superlegalizácia?

Apostilla alebo superlegalizácia predstavuje spôsob overenia dokumentu vydaného alebo osvedčeného v zahraničí, ktorým sa zisťuje, či napríklad osoba overujúca podpis v zahraničí (notár) bola naozaj oprávnená v danej krajine podpis overiť. Prípadne, či úrad uvedený na verejnej listine danú listinu naozaj vydal. Tým sa zabráni falšovaniu podpisov či samotných listín.

Takto vyzerá doložka apostille (zdroj. www.legalizacnecentrum.sk)

Apostila má podobu nálepky nalepenej na dokumente, pri superlegalizácii musí dokument prejsť viacerými úradmi a v konečnom dôsledku ho overí svojou pečiatkou zastupiteľský úrad krajiny, kde sa má dokument použiť.

Kedy nie je potrebná apostila ani superlegalizácia

Pokiaľ existuje medzi krajinami (kde sa má dokument použiť a kde bol vydaný) dvojstranná medzinárodná zmluva o právnej pomoci, kataster nehnuteľností by ma v prvom rade posúdiť, či na základe tejto zmluvy možno upustiť od vyžadovania apostilly alebo superlegalizácie.

Ak takúto medzinárodnú zmluvu nemožno v danom prípade použiť, skúma sa, či listina bola vydaná alebo overená v štáte, ktorý je  členským štátom Haagskeho dohovoru. Ak ide o takýto štát, postačuje apostilla. Ak nie, je potrebná superlegalizácia.

V praxi sa vo väčšine listín zo zahraničia vyžaduje na katastri nehnuteľností apostilla alebo superlegalizácia. Výnimku predstavuje listina vydaná alebo overená v Českej republike.

Okrem overenia apostillou alebo superlegalizácie vyžaduje kataster nehnuteľností aj úradný preklad dokumentov do slovenčiny. Opäť je výnimkou listina v českom jazyku.

Pri použití niektorých verejných listín je potrebné si dať pozor aj na dátum vydania dokumentu, keďže niektoré inštitúcie uznávajú dokumenty platné len niekoľko mesiacov. Ak chcete predkladať napríklad rodný list, odporúčame si vyžiadať nový a apostilovať duplikát rodného listu.

Britský vodičský preukaz treba pre použitie v SR apostilovať

16.04.2021

Oficiálne dokumenty vydané vo Veľkej Británii treba pre použitie na Slovensku najprv apostilovať. Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, ktorí si vybavili tamojší vodičský preukaz môže zaskočiť, že po presťahovaní na Slovensko si od nich na dopravnom inšpektoráte budú žiadať apostilu na dokument vydávaný inštitúciou DVLA – Confirmation of GB Driving license. [...]

Sobáš s cudzincom na Slovensku – ako postupovať?

07.04.2021

Už niekoľko rokov je bežným javom, že sa občania Slovenska sobášia s cudzincami z iných krajín. Tento článok je určený pre tých, ktorí majú záujem zosobášiť sa na Slovensku s občanom inej krajiny a potrebujú sa zorientovať, čo ich čaká, aký je postup, prípadne lehoty. V článku priblížime aj ako sa dá po sobáši vybaviť pre manžela / manželku trvalý [...]

Apostila českého cestovného pasu, aký je postup?

26.03.2021

Pokiaľ ste občanom Českej republiky a chcete si v zahraničí napríklad založiť spoločnosť, budú od Vás vyžadovať apostilu pasu. V Českej republike na rozdiel od Slovenska notár nesmie spraviť jeho osvedčenú fotokópiu. Prax je taká, že si občan spraví jeho fotokópiu (najlepšie farebnú) a k nej priloží čestné vyhlásenie, že údaje sú pravdivé. Toto čestné [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

JUDr. Veronika Michalíková, MBA

Právne novinky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 24603x
Priemerná čítanosť článkov: 4101x