Založ si blog

Agentúry dočasného zamestnávania sú čoraz viac obľúbené

V krízových časoch, aké momentálne firmy zažívajú, sa otvára priestor prideľovaniu zamestnancov cez agentúry dočasného zamestnávania (ADZ). Ich podstatou je dočasne prideliť pracovníka na určitú pozíciu k užívateľskému zamestnávateľovi. Títo zamestnanci však ostávajú kmeňovými zamestnancami agentúry. Tá za nich platí taktiež všetky odvody. 

Ich výhodou pre firmy je to, že zamestnanca majú prideleného dočasne. Často agentúrnych pracovníkov využívajú výrobné podniky, kde dochádza k potrebe pracovnej sily na určité požadované časové obdobie. Vedia tak veľmi rýchlo reagovať na výkyvy v potrebe zamestnancov. 

Rozdiel medzi personálnou agentúrou a agentúrou dočasného zamestnávania

Hlavnou činnosťou personálnej agentúry je sprostredkovanie zamestnania za úhradu. Personálna agentúra, na rozdiel od agentúr dočasného zamestnávania, priamo osoby, ktorým chce zabezpečiť prácu, nezamestnáva. Na založenie personálnej agentúry postačuje udelenie živnostenského oprávnenia v oblasti sprostredkovania zamestnania za úhradu.

Licencia pre agentúry dočasného zamestnávania

ADZ môže založiť tak fyzická, ako aj právnická osoba. Najčastejšie agentúry dočasného zamestnávania podnikajú ako s.r.o.. Ak chcete prideľovať zamestnancov, musíte si požiadať o licenciu na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Niekedy klienti siahnu po možnosti ready-made agentúry dočasného zamestnávania na predaj, začať podnikať tak môžu okamžite.

Získať licenciu na ADZ môže len spoločnosť, ktorá nemá žiadne nedoplatky voči daňovému či colnému úradu, taktiež v Sociálnej a zdravotnej poisťovni. S.r.o. musí mať vlastné imanie najmenej 30.000 EUR. Skúma sa taktiež, či predmetná spoločnosť za posledné 3 roky neporušila zákaz nelegálneho zamestnávania. To sú len niektoré požiadavky, tu nájdete pomerne komplexné informácie o založení agentúry dočasného zamestnávania

Vysielanie zamestnancov do zahraničia

Ústredie práce vydáva povolenie, ktoré platí iba na území SR. Pokiaľ máte záujem prideľovať zamestnancov do zahraničia, musíte požiadať aj o licenciu v danej krajine. Čo sa týka SR, žiadateľ taktiež v žiadosti uvádza, v ktorých krajoch má záujem zamestnancov prideľovať. Štandardne sa do žiadosti uvádzajú všetky kraje. Advokátska kancelária AKMV vie zabezpečiť aj licenciu na ADZ v Nemecku či v Čechách. 

Na konci roka musíte podať správu o činnosti

Každá agentúra má povinnosť najneskôr do konca marca predložiť Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny správu o činnosti za predchádzajúci rok. Tú je možné zaslať ústrediu e-mailom alebo poštou. V prípade, ak tak agentúra nespraví, hrozí jej, že jej ústredie práce licenciu zruší. Prísť o licenciu môže agentúra aj v prípade, ak za rok nepridelí ani jedného zamestnanca. 

Autor: Advokátska kancelária AKMV. 

Apostila na kataster nehnuteľností

20.04.2021

Častokrát sa stáva, že pri prevode nehnuteľností sa jeden z účastníkov zmluvy nachádza mimo Slovenska a dokumenty k prevodu podpisuje v zahraničí. Prípadne na ich podpis splnomocní osobu (napr. rodinného príslušníka, známeho či advokáta) zo Slovenska. V týchto prípadoch bude na katastri nehnuteľností s najväčšou pravdepodobnosťou potrebovať mať dokumenty (či [...]

Britský vodičský preukaz treba pre použitie v SR apostilovať

16.04.2021

Oficiálne dokumenty vydané vo Veľkej Británii treba pre použitie na Slovensku najprv apostilovať. Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, ktorí si vybavili tamojší vodičský preukaz môže zaskočiť, že po presťahovaní na Slovensko si od nich na dopravnom inšpektoráte budú žiadať apostilu na dokument vydávaný inštitúciou DVLA – Confirmation of GB Driving license. [...]

Sobáš s cudzincom na Slovensku – ako postupovať?

07.04.2021

Už niekoľko rokov je bežným javom, že sa občania Slovenska sobášia s cudzincami z iných krajín. Tento článok je určený pre tých, ktorí majú záujem zosobášiť sa na Slovensku s občanom inej krajiny a potrebujú sa zorientovať, čo ich čaká, aký je postup, prípadne lehoty. V článku priblížime aj ako sa dá po sobáši vybaviť pre manžela / manželku trvalý [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

JUDr. Veronika Michalíková, MBA

Právne novinky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 25632x
Priemerná čítanosť článkov: 4272x